Koiramainen keskustelupalsta Foorumin päävalikko
  Koiramainen keskustelupalsta
Huom! Palstalle voivat kirjoittaa vain Sonorian-kasvattien omistajat
 

            Kalenteri

26th Oct 09 - For urgent error, please post at our FaceBook group. Support platform will be back within 1-2 days.

Koiramainen keskustelupalsta Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu -> Saksanpaimenkoiran jalostuksen tavoiteohjelma (JTO)
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe 
  Lähetä Saksanpaimenkoiran jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) - Lähetetty: Tor Huh 23, 2009 3:18 pm Vastaa lainaamalla viestiä  
Birgitta



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 307
:
Paikkakunta: Pikkala

Items

Tulevana viikonloppuna keskustellaan ja äänestetään SPL:n kevätkokouksessa Tampereella saksanpaimenkoiran jalostuksen tavoiteohjelmasta, jota on valmisteltu pitkään.
SPL:n keskustelupalstalla aiheesta: http://www.spl.fi/keskustelu/keskustelu/viewtopic.php?f=14&t=4905&p=20763#p20763

Kopsasin omat kommenttini ko. palstalta keskustelua herättämään (sorry, tämä on vähän pitkä...):


Kommentoin tässä JTO:aa niiltä osin, kuin olen sen ehtinyt lukea.

Suuritöinen projekti, omasta puolestani kiitos ahkerille tekijöille. Täytyy kuitenkin sen verran todeta, että jos tämän JTO-esityksen hyväksyminen on edellytys PEVISA:n jatkamiselle, kuten edellä on kerrottu, niin en voi kuin ihmetellä sitä, että tällainen yli 100-sivuinen esitys annetaan jäsenistön luettavaksi vain kaksi viikkoa ennen kokouskäsittelyä, ja vielä viimeisen mahdollisen vuorokauden viimeisellä tunnilla. Tätä esitystä on sentään valmisteltu nyt useamman vuoden ajan (edellinen SKL:n hylkäämää versio mukaanlukien). Olisi ollut korrektia huomioida jäsenistö tässä asiassa hieman paremmin. Ei tarvitsisi sentään ihan aamutunneille saakka näitäkään kommentteja kirjoitella...

Tässä ensiksi aivan erinomainen lause JTO:sta (kohta 1.6.2 Rotujärjestön tavoitteet): ”Tietojen objektiivinen kerääminen ja niiden asettaminen kasvattajien käyttöön.”

TÄMÄ olisi toteutuessaan todellista rodunjalostuksen tukemista liiton taholta. Esim. julkista terveystietokantaa on odotettu jo vuosia. Nyt se ehkäpä sitten toteutuu? Kasvattajana pidän sitä tällä hetkellä tärkeimpänä ja nopeimmin toteutettavissa olevana toimenpiteenä rodun terveystilanteen kohentamiseksi, ja se tulee ehdottomasti sisällyttää kohtaan 6.3. Rotujärjestön strategia Lyhyen aikavälin toimenpiteet (2010 - 2011), sekä esittää taulukossa 6.6 ”Toimintasuunnitelma JTO:n toteuttamiseksi”.

Mutta sitten...: 4.2.1 Tavoiteltava luonne / nykypäivä: ”Nykytilannetta on tarve tuoda takaisin yksi arvokas perusvaatimus käyttökoirarodun jalostusohjelmaan – rodunomainen käyttökoe.” (pitäisi ilm. olla ”nykytilanteessa”?)

Tämä siis tarkoittaa suojelukoetta. Varsinkin Suomen olosuhteissa suojelukokeen edellyttäminen jalostuskoirilta johtaisi ilman muuta matadorijalostukseen, mikä rodun jo nyt vähäisen geneettisen vaihtelun takia tulisi olemaan rodun terveystilanteelle katastrofi. JTO:n kohdassa 6.2. ”Rotujärjestön tavoitteet” on yhtenä toimenpiteenä geenipoolin turvaamiseksi mainittu ”Pyritään rajoittamaan siitosmatadorien käyttöä ja kannustetaan käyttämään jalostukseen mahdollisimman useita koiria.” Tämä on täydellisessä ristiriidassa edellisen kanssa.

Sama asia löytyy JTO:n liitteestä 3: ”Jo olemassa olevien alleeleiden tasaisempaa jakautumista frekvenssien muodossa voitaisiin edesauttaa nostamalla siitosyksilöiden määrää. Efektiivisen populaation koko on edellaan pieni verrattuna koko populaation yksilöiden määrään.”.... ”Huomattavaa on, ettei kummankaan populaation geenipohjaa olisi enää suotavaa kaventaa.”

Suojelutulosvaatimus nostaisi myös väistämättä rekisteröimättömien pentujen määrän räjähdysmäiseen kasvuun. Paljon saksanpaimenkoiria menee valitettavasti koteihin, joissa ei olla kiinnostuneita harrastustoiminnasta tai tuloksista - ei sen oman koiran eikä myöskään vanhempien. Nämä ihmiset tulevat ottamaan saksanpaimenkoiria jatkossakin. Usein he tänä päivänä ymmärtävät ottaa mieluummin rekisteröidyn pennun, mutta jos niitä ei jatkossa ole tarjolla, heille kelpaa kyllä rekisteröimätönkin. Ei ole kenenkään etu, että tällaisille ihmisille menevät pennut jäisivät jatkossa rekisteröimättä. Mitä laajemmin rodun jalostus on edes jollain lailla liiton hellässä huomassa, sen parempi kaikille osapuolille!

Koira- ja koekäyntimäärää selvittävästä taulukoinnista (Liite 4) ei selviä, kuinka moni yksittäinen koira on suorittanut suojelukokeen vuosina 2002-2008. On taulukoitu vain BH-, AD- ja suojelukokeiden suorittaneiden koirien yhteenlaskettu määrä. Tämä on selkeä puute taulukossa. Koska kyseessä on rodunomainen koe, jota suunnitellaan pakolliseksi jalostuskoirille, tulee selvittää, kuinka monelle koiralle tällä hetkellä riittää Suomessa maalimies. Tunnettu tosiasiahan on, että suojeluryhmät ovat täynnä lähes kaikkialla. Tuon taulukon perusteella ei voida laskea, mikä tulisi olemaan jatkossa tarvittava maalimiesresurssien lisäys, jotta kaikille jalostuskoirille saataiisin koulutetuksi suojelutulokset.

Voidaan kuitenkin varmuudella todeta, että monesta eri syystä maalimiehiä ei tule Suomessa koskaan riittämään jokaiselle jalostuskoiralle joka puolella Suomea. Tilanne ajautuisi siis käytännössä siihen, että kasvattajien sijaan maalimiehet valitsisivat jalostukseen käytettäviä koiria, mikä on aivan absurdi ajatus!!

Kasvattajilla on yleensä monen sukupolven päähän ulottuvat suunnitelmat ja jalostustavoitteet, jotka tällainen käytäntö tekisi täysin mahdottomaksi. Seurauksena olisi siis vain ”tulosten jalostaminen”, ja tavoitteellisen jalostustyön estyminen.

Olen myös omin korvin saanut olla todistamassa sitä, että maalimiesOPPILAS ilmoittaa ottavansa treeniryhmäänsä vain SM-tasolle tähtääviä koiria. Kuinkahan monella kasvattajalla mahtaa olla aikaa useiden jalostuskoiriensa viemiseen SM-tasolle saakka?? Uusi käytäntö vaatisi ilmeisesti maalimiehiltä melkoista asennemuutosta, ja edellyttäisi sitä, että heidät pitäisi jollain lailla velvoittaa treenaamaan kasvattajien jalostuskoiria. Tämä sitten taas olisi mielestäni aivan kohtuutonta maalimiehiä kohtaan, koska homma on rankkaa, ja perustuu vapaaehtoisuuteen. Kyllä silloin pitää ollakin jonkinlainen oikeus valita, millaisia koiria haluaa treenata. Ei rodun eteen sentään ihan mitä tahansa voida vaatia.

Suojelutuloksen vaatiminen johtaisi ilmeisesti myös siihen, että tuloksia ostettaisiin Suomen rajojen ulkopuolelta, mikä ymmärtääkseni onkin jo mahdollinen, ja ehkä jopa toisinaan käytetty metodi. Voidaan myös kysyä, miten suojelutulosvelvoite on Saksassa edistänyt rodun käyttöominaisuuksien säilymistä. Ilmeisesti ei kovinkaan merkittävästi, koska siellä on nyt perustettu käyttökoiraihmisten toimesta rodulle toinen rotujärjestö.

Edellä mainituista syistä tällaisella tulosvaatimuksella ei ole minkäänlaisia todellisia menestymisen mahdollisuuksia, ja näin ollen sitä on aivan turha myöskään JTO:ssa esittää.

Resurssien puute koskee myös Talentsichtungin käyttöönottoa (mikäli kohdassa 4.2.1 rakenne- ja ominaisuuarvioinnilla tarkoitetaan tätä nimenomaista arviointimuotoa, joka on ollut Suomessa koekäytössä). Mistä löytyy sellainen määrä saksanpaimenkoiran rakenteeseen ja suojeluominaisuuksien arviointiin perehtyneitä asiantuntijoita, että kaikki jalostuskoirat ehditään arvioida, ja vieläpä ennen niiden jalostukseen käyttöä? Etenkin narttuja on monesti jatkon kannalta syytä käyttää jo siinä 20-24 kk iässä (20 kk suositeltu alaikäraja). Kuinka kauan ja kuinka paljon Eki, Aukke ja Keijo jaksavat kulkea arvioimassa koiria ristiinrastiin Suomenmaata? Milloin ja missä koulutettaisiin tulevat arvioitsijat? Tämä on niin suuri rotu, että ihan muutama ihminen ei tähän tehtävään suunnitellussa laajuudessa riitä.

Itse kannatan hyvinkin jalostuskoirien rakenteellisten ja luonteenominaisuuksien kartoittamista jollain tavalla, mutta erilaisten resurssien puute ei saa olla jalostuskäytön esteenä jalostuskoirien ja kasvattajan/nartun omistajan kannalta sopivana ajankohtana. Ominaisuuksien arviointi on siis voitava tarvittaessa tehdä myös jalostukseenkäytön jälkeen. Urosten kohdalla olisin itse valmis puoltamaan jonkinlaista luonteen kartoitusta myös edeltäkäsin, koska nuoria uroksia ei terveyssyistä tulisi muutenkaan käyttää jalostukseen, mutta narttujen kohdalla sama ei toimi, vaan tulisi hyväksyä myös jälkikäteen tehtävät arvioinnit.

Kohdassa 4.2.6.2 Luonnearvioinnit esitetään jalostustarkastuksen rinnalla toisena luonnearvioinnin keinona rakenne- ja ominaisuusarviointi. Se kuitenkin ymmärtääkseni on vasta määräaikaisessa ”koekäytössä” meillä, joten lienee syytä ainakin hieman muokata sanamuotoa.


4.3. Terveys:

Indeksien käyttöönotto saattaa aiheuttaa ongelmia tuontikoirille, kuten myös niiden jälkeläisille varsinkin 1. polvessa, joten tuontikoirille, ja esim. saksalaisista vanhemmista oleville pentueille pitäisi saada lasketuksi luotettavammat indeksit. Nykyinen tapa, jossa saksalainen uros saa indeksin 100, ei ole oikeudenmukainen varsinkaan siinä vaiheessa, kun se estää jonkun yhdistelmän toteutumisen.

Ehdottomasti tulee myös säilyttää D-lonkkaisten jalostukseenkäyttökielto, vaikka indeksipohjaiseen jalostukseen siirryttäisiinkin.

Itseäni ilahduttaa kohdassa 4.3.1., että C-lonkka todellakin on taulukoitu dysplastiseksi eikä terveeksi, niinkuin joskus on tehty syystä, että se on rodussamme vielä (jostain syystä) jalostukseen kelpaava.

JTO:n numeroinnissa lienee korjattavaa, koska myös kohta Näyttelyt on numeroltaan 4.3. Tässä kohdassa tulee selventää, että SPL-näyttelyt ovat epävirallisia, eli niiden perusteella ei voi esim. valioitua, eivätkä niistä saadut tulokset vaikuta pentujen rekisteröintimaksuihin.

Taulukossa sivulla 51 lukee kohdassa Elinvoimaisuuden edistäminen: ”viidestä ja kahdeksasta ikävuodesta lähtien
edellytetään esim. hyppyesteiden ylittämistä”. Itse en ymmärtänyt ”viidestä ja kahdeksasta” -osuutta tästä lauseesta. Sinänsä tavoite on kannatettava, jos sen idean kuitenkin oikein ymmärsin.

Jalostuskoirien olkien ja polvien kuvaaminen on hätävarjelun liioittelua, ellei se perustu faktatietoon näiden ongelmien yleisyydestä. JTO:n yhteydessä esitetyn terveyskyselyn perusteella olkanivelissä on ongelmia 1,2 %:lla ja polvissa 3,7%:lla koirista. Muihin kyselyn sairauksiin verrattuna pitäisi polvien ja olkien sijaan ennemmin vaatia tutkittaviksi jalostuskoirien silmät pannuksen varalta, haimat haimavian varalta ja vaatia jalostuskoirilta geenitesti perianaalifistelian varalta. Nämä sairaudet ovat kyselyn perusteella nimittäin yleisempiä kuin ongelmat koirien olkanivelissä.

Verrattuna lonkissa, kyynärissä ja selässä esiintyviin ongelmiin kyse on molempien nivelten osalta aivan marginaalisesta ryhmästä koiria, eikä kuvaaminen siten ole perusteltua. Terveystutkimusten pakollisiksi asettamisen tulee perustua ongelman merkittävyyteen koirakannassa. Mielestäni kuvaaminen on perusteltua vain linjoissa, joissa ongelmia esiintyy, samaan tapaan kuin jonkun muun harvinaisen sairauden kohdalla.

”Keinosiemennystä tai sperman keräystä saa toteuttaa vain jo normaalisti lisääntyneelle koirille”.
- Tämä tulee korjata sellaiseen muotoon, että esim. vanhojen koirien käyttö on mahdollista, vaikka olisivat ensikertalaisia, jos niillä on esim. iän tai jonkinlaisen loukkaantumisen takia ongelmia astua. Sen sijaan niilläkin tulee olla normaali libido, eli astumishalu, jonka keinosiementäjä kyllä näkee ja todentaa tilanteessa, jossa paikalla on houkutinnarttu spermaa kerättäessä.

”Kertaalleen keisarinleikattua tai polttoheikkoutta ilmentänyttä koiraa ei suositella käytettävän enää jalostukseen.”
- Tässä tulee ottaa huomioon keisarinleikkauksen ja polttoheikkouden syy, joten ehdotonta kieltoa ei tule asettaa. Varsinkin pienkasvattajalle yksikin ”turha” kielto jalostukseenkäyttöön voi olla todella merkittävä asia jatkojalostuksen kannalta. Ongelmien syy kun voi olla aivan muu kuin nartun lisääntymiskykyyn liittyvä.


6.3. Rotujärjestön strategia (2012-2014)
- Tässä on niin paljon ylilyöntejä, etten jaksa niitä tässä enää eritellä. Alkaen kohdasta 2. Kasvattajan toimenpiteitä: ”koko pentueen täydellinen röntgentutkimus” (riippuen siitä, mitä ”täydellinen” tarkoittaa. PEVISA-kuvat ovat ainoat, joita voidaan vaatia, jos niitäkään käytännön syistä), ja ”koko pentue nuorten koirien arvostelutilaisuuteen”...

Liite 1. Tätä en enää ehtinyt lukea, mutta ainakin Jalostusohjesäännön kohta 2.2. vaikuttaa jotensakin vanhentuneelta, eikä toteudu käytännössä. Myös tatuointiin liittyvät asiat vanhentuneita.

Kokonaisuutena JTO on erinomainen tietopaketti, jota voi suositella kaikkien rodusta kiinnostuneiden luettavaksi.

Edellämainittuja muutoksia siihen kylläkin tulisi tehdä, jotta sen puolesta voisi äänestää.

Birgitta
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Tor Huh 23, 2009 6:40 pm Vastaa lainaamalla viestiä  
Ezio



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 852
:
Paikkakunta: Jyväskylä

Items

Paljon hyvää ja tärkeää asiaa, kuten olettaa Birgitalta saattaakin Very Happy


Mulla ei tota liiton palstaa tulekaan mitenkään aktiivisesti seurattua, joten kiva kun linkitit aiheen tännekin, olisi jäänyt muuten varmaan kokonaan huomaamatta.



Tähän kuitenkin on nyt valitettavasti pakko pikkaisen tarttua (ja viedä keskustelua samalla hieman sivuraiteille, pahoittelut)

Lainaus:
Jalostuskoirien olkien ja polvien kuvaaminen on hätävarjelun liioittelua, ellei se perustu faktatietoon näiden ongelmien yleisyydestä. JTO:n yhteydessä esitetyn terveyskyselyn perusteella olkanivelissä on ongelmia 1,2 %:lla ja polvissa 3,7%:lla koirista. Muihin kyselyn sairauksiin verrattuna pitäisi polvien ja olkien sijaan ennemmin vaatia tutkittaviksi jalostuskoirien silmät pannuksen varalta, haimat haimavian varalta ja vaatia jalostuskoirilta geenitesti perianaalifistelian varalta. Nämä sairaudet ovat kyselyn perusteella nimittäin yleisempiä kuin ongelmat koirien olkanivelissä.

Verrattuna lonkissa, kyynärissä ja selässä esiintyviin ongelmiin kyse on molempien nivelten osalta aivan marginaalisesta ryhmästä koiria, eikä kuvaaminen siten ole perusteltua. Terveystutkimusten pakollisiksi asettamisen tulee perustua ongelman merkittävyyteen koirakannassa. Mielestäni kuvaaminen on perusteltua vain linjoissa, joissa ongelmia esiintyy, samaan tapaan kuin jonkun muun harvinaisen sairauden kohdalla.



Totta varmastikin että kyseisiä vikoja ilmenee saksanpaimenkoirilla suhteellisen vähän, mutta en mä pahaksi näkisi koko luuston kuvauttamista, edes siinä samalla kun ne lonkat, kyynärät ja selänkin kuvaa. Koira on kuitenkin kokonaisuus, jossa ne pienemmätkin reistailevat nippelit voivat tuottaa hankaluuksia, ainakin jos koiran käyttötarkoitus on muu kuin sohvanlämmittäjä.

Se on takuulla totta, ettei luustollisesti täysin priimaa koiraa varmasti löydy - jos puhutaan koirasta jota on runsaasti käytetty.
Mutta vain tutkimalla niitä vikoja löytää.

On ilmeisen paljon piileviä vikoja jotka eivät välttämättä heti oireile.
Tai jos oireilevat on koiralla jo mahdollisesti paljonkin jälkikasvua siinä vaiheessa kun vikoja alkaa löytyä ja oireilla raportoitaviksi saakka.

Sitä en edes jaksa uskoa, että täydellistä koiraa olisi, kyllä uskoisin että kaikissa aktiivikäytössä olleissa koirissa alkaa käytönmerkit jossain vaiheessa näkyä. Mitkä syntyneet traumaperäisesti, ja mitkä vain rakenteen mahdollistamana, sitä ei minun ymmärrys riitä erittelemään.
Mutta kuinka aikaisin niiden "käytönmerkkien" tulisi koirassa näkyä?
Mihin saakka voidaan katsoa että koiran käyttöiän tulisi kestää?
Kuinka paljon näissäkin vastuuta voidaan laskea huoltotoimenpiteiden varalle, koiranpito tapoja on monia, ja osa näistä mahdollistaa herkemmin erilaiset vaivat ja viat, yksilöstä ja suvusta toiseen?

Mitkä ovat jalostuksellisesti suurempia riskejä kuin toiset - sen tietävät varmaan kasvatukseen ja jalostukseen perehtyneet paremmin.


Mun puolesta pakollisiksi saisi tulla jalostuskoiralta mahdollisimman laaja-alaiset tutkimukset ennen jalostusta. Vielä hienompi homma olisi, jos kuvat/tutkimukset lausuntoineen olisivat mahdollisimman tuoreet astutushetkellä. Puhumattakaan miten paljon upeampaa se olisi, jos muukin lähisuku olisi tarkkaan tutkittu, pengottu ja julkisesti raportoitu.
Mutta ehkä se kaikki vain ihanteellisessa maailmassa.






Toivottavasti alkuperäinen aihe asian parissa etenee rotua palvelevaan suuntaan!
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Tor Huh 23, 2009 7:41 pm Vastaa lainaamalla viestiä  
Birgitta



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 307
:
Paikkakunta: Pikkala

Items

Ezio kirjoitti:


Mutta kuinka aikaisin niiden "käytönmerkkien" tulisi koirassa näkyä?
Mihin saakka voidaan katsoa että koiran käyttöiän tulisi kestää?


Mä ajattelen niin, että jos koira on luustoltaan terve, ja sitä "käytetään" siten, että se liikutetaan monipuolisesti, eikä myöskään treenata liian yksipuolisesti ja pidetään hyvässä lihaskunnossa + hoidetaan lihasuolto, eikä treenatessa tapahdu koiralle fyysisesti asioita, joita sille ei tapahtuisi sen eläessä luonnonvaraisena koiraeläimenä, eikä ole tapahtunut loukkaantumisia, saksanpaimenkoiran pitäisi vielä 8-vuotiaana olla täydessä iskussa.

Aika vähän kuitenkin näkee sen ikäisiä kisoissa ja kokeissa. Kisakoirat "eläköityvät" harmittavan aikaisin, milloin mistäkin syystä. Olisi kyllä kiva, että koirien aktiivinen käyttöikä olisi pitempi.

Saksanpaimenkoiran kohdalla suuri koko, raskas luusto ja sen myötä suuri elopaino on ollut yksi ongelma. "Originaalisakemannin" kokoinen (urokset 60-61 cm) on kestävämpi käytössä, ja BSP:ssä onkin viime vuosina näkynyt koirien selkeä pienentyminen.

Välillä on vuosien varrella myös kentillä hirvittänyt, miten koiria jo pentuina riepotellaan ihan hurjalla tavalla treenien (tottis/suojelu)yhteydessä. Koirahan nyt ei kuitenkaan kestä ihan mitä tahansa, vaan kyllä sen aina rikki saa, vaikka lähtökohtaisesti olisi kuinka terve. Viime aikoina on eläinfysioterapeuttien ym. alan ammattilaisten toimesta ehkä saatukin menoa vähän rauhoittumaan, ja koirien fysiikkaa otetaan paljon enemmän huomioon, joten suunta olisi siinäkin mielessä parempaan päin.

t. Birgitta


Viimeinen muokkaaja, Birgitta pvm Tor Huh 23, 2009 7:56 pm, muokattu 1 kertaa
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Tor Huh 23, 2009 7:49 pm Vastaa lainaamalla viestiä  
Ezio



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 852
:
Paikkakunta: Jyväskylä

Items

Birgitta kirjoitti:

Mä ajattelen niin, että jos koira on luustoltaan terve, ja sitä "käytetään" siten, että se liikutetaan monipuolisesti ja pidetään hyvässä lihaskunnossa + hoidetaan lihasuolto, eikä treenatessa tapahdu koiralle fyysisesti asioita, joita sille ei tapahtuisi sen eläessä luonnonvaraisena koiraeläimenä, eikä ole tapahtunut loukkaantumisia, saksanpaimenkoiran pitäisi vielä 8-vuotiaana olla täydessä iskussa.


Kuinka moni koiraurheilulaji kilpailutasolla vastaa koiralle fyysisesti niitä asioita joita se luonnonvaraisena koiraeläimenä tekisi?
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Tor Huh 23, 2009 8:02 pm Vastaa lainaamalla viestiä  
Birgitta



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 307
:
Paikkakunta: Pikkala

Items

Eiköhän kaikki kisaliikkeet sinänsä lajissa kuin lajissa ole koiralle luonnollisia, joten jos treenimäärät pysyvät kohtuullisina, koiran kyllä pitäisi kestää. Treenit sitten joskus eri juttu, koska siellä esim. leikin yhteydessä voi tapahtua vahingossa pahaa vääntöä esim. niskaan.

Tottiksessa se nykyisin paljon nähtävä "niskankenotus-seuraaminen" on sellainen koiralle epäluonnollinen asento, joka mun silmään näyttää pahalta. (Vähän niinku ite maalais kattoa koko ajan. Tosi rankkaa ainakin mun niskoille ja hartioille!) Suojelussa taas se koiran raju heittäminen sieltä selän takaa maalimiehen eteen ei saa multa sympatiaa.

t. B
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Per Huh 24, 2009 8:58 am Vastaa lainaamalla viestiä  
Elisa



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 910
:
Paikkakunta: Vantaa

Items

Allekirjoitan B:n kanssa kaikki kohdat. Itsekin tuota JTO:ta eilen tankkasin ja ihmettelin monta kohtaa, juuri tuota kokoaniskuvaamista kuin myös suojelupakkoa.
Suojelupakosta sen verran, että tietääkseni nykyisinkään kaikki halukkaat eivät saa koiraan maalimiehelle oppiin, saati sitten, jos se suojelutulos on se, mitä vaaditaan pennuttamiseen.
Tuota suojelutulosta "rodunomaisena kokeena" arvosteltiin myös Palveluskoiralehdessä, milestäni täysin aiheellisesti.

_________________
"She is your friend, your partner, your defender, your dog. You are her life, her love, her leader. She will be yours, faithful and true, to the last beat of her heart. You owe it to her to be worthy of such devotion."
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Per Huh 24, 2009 9:34 am Vastaa lainaamalla viestiä  
Ezio



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 852
:
Paikkakunta: Jyväskylä

Items

Mitä haittaa siitä yksintein kokonaan kuvauttamisesta on, jos se tehdään tosiaan vaikkapa edes siinä samalla kuin muutkin pakolliset säteilytykset?

Mun mielestä olisi tärkeämpää tietää ja löytää myös ne pienemmät epäkohdat/muutokset koirassa, eikä keskittyä vain niihin suurimpiin ja näkyvimpiin yksityiskohtiin. Pienempikin vika voinee olla joskus osa isompaa vyyhtiä ja mahdollista pohjan vaikeammille ja suuremmillekin sairauksille, joissain tapauksissa?

Tutkimattomuus esimerkiksi pelkästään löytöjen esiintulemisen pelosta ei mielestäni ole syy olla tutkimatta koiraa, sillä eiköhän kaikista koirista kuitenkin jotain pientä tai suurempaakin "häikkää" jossain vaiheessa tai iässä löydetä kun riittävästi tutkitaan. Jos ei muuta niin edes karva on pakko olla vääränvärinen Very Happy
Mieluummin kuvittelisin ostajan haluavan koiran pentueesta, jossa on raportoitu tarkasti löydökset kaikilta osin kuin että osa koiraa on tutkimatta ja oletetaan kokonaisuuden olevan noilta osin kunnossa.
Moni koira voi liikkua näennäisesti terveen tavoin ja työskennellä vaikka siellä olisikin jotain häikkää nahan alla. Olen joutunut sen henkilökohtaisestikin joillakin koirillani jossain vaiheessa toteamaan. Sitten kun koira jo kunnolla oireilee ollaan jo mielestäni "myöhässä".
Kattavien tutkimuksien jälkeen voisi pennun ostaja ainakin tietojen perusteella valita mitkä ovat ne vähiten haittaavimmat viat ja riskit itselle, ja viat joiden varjossa koiraa pystyy kumminkin vielä jalostukseenkin käyttämään Smile



Mä olen koiraani varsin tyytyväinen kaikista sen mahdollisista vioista tai puutteistakin huolimatta. "Parempaa" ei olisi kohdalle voinut sattua. Toivottavasti matka jatkuu pitkälle ja terveydentila on kohdillaan.

Kiitokset Birgitalle omalta osaltaan hienosta työstä saksanpaimenkoirien eteen!
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Per Huh 24, 2009 11:02 am Vastaa lainaamalla viestiä  
Birgitta



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 307
:
Paikkakunta: Pikkala

Items

Ezio kirjoitti:
Mitä haittaa siitä yksintein kokonaan kuvauttamisesta on, jos se tehdään tosiaan vaikkapa edes siinä samalla kuin muutkin pakolliset säteilytykset?


Se palaute mitä olen saanut eläinlääkäriltä, joka paljon tekee näitä kokoluustokuvauksia on sellainen, että kaikki muu paitsi lonkat, kyynärät ja selkä ovat turhia kuvauskohteita (jos oireettomia). On todella erittäin harvinaista, että oireettomassa olka- tai polvinivelessä olisi jotain haittaa aiheuttavaa vikaa, ja jos kyseessä on kasvuhäiriö, vika oireilee jo pentuiässä. Tällä perusteella pidän kuvaamistarvetta "hätävarjelun liioitteluna".

Myös jos käy läpi sellaisten kasvattajien kuvaustuloksia, jotka kuvaavat olka- ja polviniveliä, niin huomaa, että viat ovat aivan satunnaisia. Jossain tietyssä linjassa saattaa olla useampia tapauksia, mutta kuten sanottu, tämä ei mielestäni riitä perusteluksi kuvaamistarpeelle. Sitä, kuinka monella oireettomalla koiralla on ollut näissä nivelissä jotain häikkää, ei ole tutkittu, mutta eläinlääkäreiltä kuulemani mukaan näin ei juuri koskaan ole, eikä näin ollen myöskään kuvaustarvetta, jos koira on kasvuiässä oireeton.

Haittaa on esim. siitä, että röntgensäteily sinänsä on vaarallista sekä koiralle, että paljon kuvia ottavalle lääkärille ja hoitajille.


Ezio kirjoitti:
Mun mielestä olisi tärkeämpää tietää ja löytää myös ne pienemmät epäkohdat/muutokset koirassa, eikä keskittyä vain niihin suurimpiin ja näkyvimpiin yksityiskohtiin. Pienempikin vika voinee olla joskus osa isompaa vyyhtiä ja mahdollista pohjan vaikeammille ja suuremmillekin sairauksille, joissain tapauksissa?!


Tottakai koirasta voidaan tutkia joka neliösentti, mutta kuten edellä jo tulikin sanottua, niin omasta mielestäni pitää olla selvästi kohonnut riski johonkin tiettyyn vikaan/sairauteen, ennenkuin sen järjestelmällinen tutkiminen tulisi määrätä pakolliseksi. Eri asia, jos joku, jonka linjoissa tiettyä vikaa/sairautta esiintyy, tutkii koirat tarkemmin. Näin teen itsekin. Nyt ei siis ole kyse siitä, ettei koiria tutkittaisi, jos riski johonkin on olemassa, vaan siitä, että määrätäänkö pakolliseksi tutkimukset, jotka ovat käytännössä lähes aina turhia. Ei tällainen ole järkevää. Jotakuinkin yhtä vahvat perusteet olisi sille, että pitäisi määrätä jokaiselle jalostuskoiralle pakolliseksi haima-arvojen tutkiminen, sydäntutkimukset, geenitesti perianaalifistelian varalta, silmäpeilaus jne. jne.

Lista olisi loputon, jos kaikki harvinaisimmatkin sairaudet haluttaisiin tutkia (joihin terveyskyselyn perusteella myös nuo olka- ja polvinivelet kuuluvat). Kun lisäksi se, että koira tutkimushetkellä on terve, ei tarkoita sitä, etteikö se voisi sairastua myöhemmin, en vain näe "kaiken" tutkimisen merkitystä. Muuten kuin juuri pentujen markkinointikikkana.


t. Birgitta
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Per Huh 24, 2009 12:04 pm Vastaa lainaamalla viestiä  
Birgitta



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 307
:
Paikkakunta: Pikkala

Items

Vielä sellainen lisäys tuohon pennunostajan tilanteeseen, että se todellinen apu pennun hankintaa suunnitellessa tulee olemaan julkinen terveystietokanta, jonka pohjalta jokainen näkee, mitä missäkin suvussa esiintyy, ja siten myös mahdollisten ylimääräisten terveystutkimusten tarpeen.

t. Birgitta
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Lau Huh 25, 2009 2:12 pm Vastaa lainaamalla viestiä  
Sylvi



Liittynyt: 14 Hel 2007
Viestejä: 372
:
Paikkakunta: Helsinki

Items

Mä olen Been kanssa samoilla linjoilla, juurikin itse pannuskoiran omistaneena. Ois ollut hemmetin hieno juttu että sekin saamarin tauti ois ollut tutkittuna paremmin, mutta toisaalta mun uros oli sitä ikäluokkaa ettei ko. tautia ollut vielä tutkittu tai edes kunnolla aloitettu tutkimaan vielä.

Toisekseen Bee on oikeessa siinä että Suomessa pitäisi julkaista virallinen ja PAIKKANSAPITÄVÄ eli rehellinen terveystietokanta saksanpaimekoirista ja mun henk. koht mielipiteenä vielä semmoiselta taholta jolla ei ole minkäänlaisia omia jauhoja pussisaan, eli ei kenenkään kasvattaja yllpitämänä.

Tällä hetkellä on valitettavaa mutta totta että suurimmalla osalla sakemannikasvattajista on silkkaa paskaa "terveystilastoissaan" , ja kyllä ihan on omaa kokemusta, ei oman koiran kohdalla mutta muutoin.

Suojelukokeesta: juu ihan hyvä että on raodunomainen koe mutta se ei saa olla kriteerinä jalostuslistalle pääsemiseen, koska ihan paskalla terveydelläkin niitä suojelutuloksia on tahkottu ja ostettu sekä kotimaassa että ulkomailla.

Joku roti pitäis kyllä saada ettei mee hieno rotu ihan silkaks pelleilyks vain ja ainoastaan idiotismin takia.
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Sun Huh 26, 2009 6:50 am Vastaa lainaamalla viestiä  
Ezio



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 852
:
Paikkakunta: Jyväskylä

Items

Mitä uutta asian pariin nytten kuuluu?
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Maa Huh 27, 2009 1:04 pm Vastaa lainaamalla viestiä  
Birgitta



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 307
:
Paikkakunta: Pikkala

Items

JTO hyväksyttiin SPL:n kevätkokouksen äänestyksessä pienin muutoksin, ja seuraavaksi se menee Kennelliiton käsittelyyn.

t. Birgitta
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Lau Syy 19, 2009 3:42 pm Vastaa lainaamalla viestiä  
Ezio



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 852
:
Paikkakunta: Jyväskylä

Items

Aihetta sivuten, onko kellään tietoa onko tällainen projekti vielä voimassa, tai mitä sille kuuluu?

http://www.spl.fi/keskustelu/keskustelu/viewtopic.php?f=14&t=4057&st=0&sk=t&sd=a
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

  Lähetä  - Lähetetty: Maa Lok 26, 2009 9:20 am Vastaa lainaamalla viestiä  
Ezio



Liittynyt: 12 Hel 2007
Viestejä: 852
:
Paikkakunta: Jyväskylä

Items

Tuon lannerangan kuvausprojektin lisäksi (onko kellään vieläkään mitään tietoa siitä?) törmäsin liiton palstaa selattuani myös tällaiseen mielenkiintoiseen ketjuun

http://www.spl.fi/keskustelu/keskustelu/viewtopic.php?f=15&t=3837&st=0&sk=t&sd=a



Sattuisko jollakulla olemaan tallenteita tai tietoa mistä liiton palstan vanhoja keskusteluja pystyy vielä löytämään? Olen kuullut että siellä olisi ollut vuosina 2004-2005 paljon kaikkea mielenkiintoista ja tärkeää luettavaa ihan oman koiran sukutauluun ja terveyteen liittyen.

Harmi kun ei tunnuksia palstalle ole tuolloin(kaan) ollut käytössä ja vanhoja keskusteluja ei taida oikein mistään löytää palstan uusiutumisten ja muutosten myötä. Sad

_________________
Sonorian Ezio "Juku"
JK1 VK1 EK1 BH TOKO VOI AGI II
s. 21.06.2006
A/A, 0/0
Selkä: Lumbosakraalistenoosi, leikattu 9/09
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Takaisin alkuun  

26th Oct 09 - For urgent error, please post at our FaceBook group. Support platform will be back within 1-2 days.

  Koiramainen keskustelupalsta Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu -> Saksanpaimenkoiran jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) Kaikki ajat ovat GMT + 1 tunti  
Sivu 1 Yht. 1  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

   
  
 Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin  

Koiramainen keskustelupalsta topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001-2005 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin

PHPBB FREE HOSTING by miumu. Create your PHPBB MESSAGE BOARDS FOR FREE now!
PRIVACY POLICY