Singer, Vocal coach, M.A. Birgitta Johansson
 Balance in Phonation (BiP) Voice Training Certified Master Teacher

- Find all dimensions of your voice!
- Find the way to sing healthy and naturally!
- Classical and pop/rock.

 

 

A FEW WORDS ABOUT ME AND MY TEACHINGI have a Master of Arts -degree from Sibelius Academy, in which I included two major subjects - voice and piano.

As minor subjects I completed flute (teached by Tapio Jalas) and guitar (teached by Kari Äikäs). My master's thesis in Sibelius Academy was about vocal problems of music teachers in Finland.

My other accomplishments in Sibelius Academy include studies of Voice pedagogy B, and studies in the opera class as an additional student, performing first in the choir roles of the operas Falstaff, Gianni Schicchi and Soeur Angelica, and later in the productions of Le nozze di Figaro (Susanna) and Carmen (Frasquita). In the operetta Die Fledermaus by Johann Strauss I have sung the role of Adele in the production of the Kirkkonummi orchestra. With the Savonlinna Opera Festival Choir I have performed in the operas Tannhäuser, Pajazzo, Cavalleria Rusticana, La Forza del Destino and Faust. I also have some competition experience from singing in the finals of the Kangasniemi song contest.  Nowadays I also perform with Kirkkonummi Opera Association on various occasions

 

Pop-/jazz -songs were a part of my repertoire already as a young teenager. When I was 15, I bought myself a guitar, which worked as an accompaniment while singing both alone and together with friends, performing on all kinds of occasions. After high school we started a girl band, which did some memorable gigs! Memorable is also "Mosse" - the car of our "roadie-manager" Matti Ruippo. Mosse often needed some pushing by the band when driving uphill ;).

 

 
I have been working as a vocal coach since 1999, teaching both classical and pop/jazz singing. Currently my students represent both styles quite evenly.

I have also worked as a vocal coach of different choirs. In the exam jury of Espoo Music Institute I have been evaluating exams of both classical and pop/jazz singers. This has been a really nice return to my "roots", since I have been studying in the Espoo Music Institute myself :).

 

 

Rest of the page will be translated later!

 

Omat opettajani

Klassisessa laulussa äänityyppini on koloratuurisopraano, ja pitkäaikaisin opettajani on ollut Ritva Eerola, jonka kanssa yhteistyö on jatkunut jo toistakymmentä vuotta. Olen hänelle äärettömän kiitollinen kaikesta saamastani tuesta ja ohjauksesta näiden vuosien aikana. Ilman Ritvan loputonta kärsivällisyyttä opettajana (kun oppilas ei taaskaan ehtinyt harjoitella ;), ja hänen perusteellista tietämystään terveestä äänenkäytöstä ja sen toteuttamisesta myös käytännössä olisin tuskin koskaan "löytänyt" omaa ääntäni, enkä nyt myöskään voisi menestyksellisesti tehdä opetustyötäni. Oman lauluääneni työstämisen lisäksi Ritvan pedagoginen ohjaus on ollut minulle erittäin merkittävä asia.
Olen suorittanut Ritva Eerolan kehittämän Balance in Phonation (BiP) -metodin sertifiointikoulutuksen (Certified Master Teacher) sekä klassisen että pop/jazzlaulun osalta.

Oppia olen saanut myös Seppo Ruohoselta, sekä Irina Gavrilovicin, Marjut Hannulan ja Ryszard Karzykowskin mestarikursseilta. Pop/jazz -laulun puolella ohjaajana on ollut lähinnä Aija Puurtinen. ja yksityisopetusta olen saanut myös Melissa Crossilta. Musikaalilaulun puitteissa olen osallistunut Maria Rondèlin mestariluokalle sekä saanut kertaluonteista yksityisopetusta Paul Farringtonilta.
Operettilauluun minua ovat mestarikursseillaan perehdyttäneet Johanna Tuomi, Sauli Tiilikainen sekä kapellimestari Vytautas Lukocius. 

Muistan lämmöllä myös ensimmäisiä lauluopettajiani, joiden kanssa pikku hiljaa valmisteltiin laulun sivuainetutkintoa. Aivan ihka ensimmäisen laulutunnin minulle piti Soili Perkiö, kun lukion jälkeen olin vuoden Oriveden Opiston musiikkilinjalla. Pääaineenani tuolloin oli piano, joten vaikka laulamisella olikin aina ollut aivan erityinen merkitys minulle, niin enpä olisi osannut vielä tuolloin aavistaakaan, että saisin lopulta myös työskennellä päätoimisesti laulamisen parissa!

Sibelius-Akatemiassa ensimmäinen opettajani oli Rita Bergman, enkä koskaan unohda hänen inspiroivaa opetustaan, kun Figaron häihin eläytyessämme ryömimme yhdessä erään T-talon flyygelin alla etsimässä Barbarinan kadonnutta neulaa :).

Henrik Lambergin johdolla tein laulututkintoni Sibelius-Akatemiassa. Henkka ei ollut koskaan huonolla tuulella, ja hilpeitä kuulumisia ja muita tarinoita meillä riitti välillä niin, ettei meinattu muistaa laulaa ;). Tästä olinkin välillä erittäin iloinen, koska aktiivinen opiskelijaelämä Eteläsuomalaisessa osakunnassa ja Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnassa aiheutti tuolloin hieman kiireitä, ja tutkintoon vaaditun lauluohjelmiston harjoittelumäärät olivat usein jokseenkin vaatimattomalla tasolla ;).

Erilaisiin laulun tyylisuuntiin ja opetusmetodeihin olen tutustunut seuraamalla vuosittain erilaisia luentoja ja opetusdemonstraatioita (mm. Speech Level Singing, Estill, CVT), sekä ottamalla tunteja näihin tyylisuuntiin perehtyneiltä opettajilta (ei kuitenkaan CVT, sillä sen ääni-ihanne ei tunnu vastaavan omaa käsitystäni terveestä ja kokonaisvaltaisesti soivasta äänestä). Olen myös suorittanut Metropolia AMK:n pop/jazzilmaisun erikoistumiskoulutuksen ja Estill Voice Training -metodin tasot 1 ja 2.


Ammattitaitoani pidän yllä myös seuraamalla eri laulupedagogien mestarikursseja. Olen Laulupedagogit ry:n jäsen, ja osallistun vuosittain yhdistyksen järjestämille koulutuspäiville.

 

Opetukseni päämääristä
 

Pedagogisesti minulle on tärkeää rohkaista laulajaa etsimään kokonaisvaltainen laulutekniikka, jolla syntyy vahva yhteys omaan persoonalliseen, täysipainoiseen, rikkaasti soivaan lauluääneen. Silloin laulaja saa äänen koko kapasiteetin käyttöönsä erilaisten vahvojen tunteiden ja tarinoiden ilmaisua varten: Hän tuntee laulaessaan olevansa kokonaan äänensä näköinen, jolloin laulaminen on aitoa ja vakuuttavaa. Laulaja kokee seisovansa sanojensa takana, eikä mikään laulamisessa tunnu keinotekoiselta - ei laulajalle itselleen eikä kuulijalle. Vain kokonaisvaltainen äänenkäyttö antaa laulajalle mahdollisuuden kokea todellista laulamisen riemua!

Kuunnellessani erilaisia esiintyviä taiteilijoita olen välillä hieman huolestunut siitä, että liian harvoin löytää laulajia, joiden ääni olisi aidosti ilmaisuvoimainen ja rikas sävyiltään. Kuitenkin vasta silloin, kun laulaja hallitsee laulutekniikan niin, että keho on täydellä intensiteetillä mukana äänentuotossa, lopputulos on nautittavaa kuultavaa. Vain luonnollinen, ilmaisuvoimainen ääni koskettaa!Käytännön asioista


Opetus siirtyy Espoosta ainakin alkusyksyksi 2015 Kirkkonummen suunnalle, 6 km Kirkkonummelta länteen. Jos samalta suunnalta on vähintään kolme oppilasta, joiden tunnit voidaan sijoittaa peräkkäin (esim. kaveriporukka), opetus on mahdollista myös muualla, jos oppilailla on omasta takaa käytettävissä tuntien pitämiseen soveltuva tila (tilassa oltava piano tai muu kosketinsoitin, esim. keyboard).


Tunnit alkavat aina kullekin sopivilla ääniharjoituksilla, ja lopputunnista lauletaan oppilaan valitsemia lauluja. Tilanteesta riippuen (esim. esiintyminen/tutkinto tulossa) tunnin sisältöä voidaan painottaa jompaan kumpaan suuntaan.

Tunneilla on käytettävissä bluetooth-kaiutin oppilaiden mobiililaitteisiinsa tallentamia taustoja varten, mikrofoni ja PA-laitteisto.

Oppilaille, joilla on ongelmia erityisesti klassisen ohjelmiston valinnassa, annan tarvittaessa mukaan muutamia lauluvaihtoehtoja, joista oppilas voi sitten harjoitella mieleisensä. Nämä laulut on valittu niin, että niistä koostuu opiskelun edetessä sopivan monipuolinen ohjelmisto myös musiikkiopistossa suoritettavia laulututkintoja varten. (Huom! Tutkintoja voi siis monessa oppilaitoksessa suorittaa myös yksityisesti, olematta kyseisessä oppilaitoksessa kirjoilla). Toki näitä lauluja voi käyttää tunneilla ohjelmistona, vaikkei tutkintoon tähtäisikään
.
 

Laulutunnin pituus on 60 min tai 90 minuuttia oppilaan toiveen mukaisesti. Hinnat syyslukukaudella 2015 ovat 50 e/60 min ja 70 e/90min. Hintoihin sisältyy ALV 24%.


Laulutunteja voi ottaa niin usein tai harvoin kuin haluaa, mutta jos aikoo todella kehittää laulutaitoaan, suosittelen säännöllisiä tapaamisia. Ehdottomasti parhaiten edistyvät oppilaat, jotka käyvät tunneilla kerran viikossa, ja myös omalla ajallaan harjoittelevat aktiivisesti. Tyylilajista riippumatta laulutekniikan oppiminen tapahtuu lihasmuistiin "istuttamalla", joten toistoja tarvitaan paljon. 

 
Koska sovin tuntiajat oppilaitteni kanssa joka kerraksi erikseen, max 3 viikkoa eteenpäin, myös uusia oppilaita mahtuu joukkoon ainakin kertaluonteisesti tai muutamalle tunnille. Näin jokaisen on mahdollista hakea sulateltavaksi uusia ideoita oman lauluäänensä kehittämiseen.

 
Tervetuloa löytöretkelle :)! 

 

HUOM!: 

 

Lisätietoja 
- Helpoimmin sähköpostitse:  
(roskapostin välttämiseksi osoite ilmoitettu kuvana)
- Puhelimitse  040-545 1055
(puhelimella minua tavoittaa usein huonosti, mutta jätäthän soittopyynnön, mieluiten tekstiviestinä!)

Birgitta Johansson,
MuM, BiP Certified Master Teacher
040-545 1055

www.sonorian.fi/laulu.htm

Laulustudion osoite:
Lillåkerintie 129, 02490 Pikkala

   

LINKKEJÄ: 

Balance in Phonation (BiP) Voice Training

Ritva Eerola

Aija Puurtisen tohtorintutkinto 

Ritva Eerolan Ääntöbalanssi-metodi (Hannele Valtasaaren pro gradu)

Laulupedagogit ry

Roger Fiammetti: Respiration totale animation (video)
- Sisäänhengityslihasten toiminta (ks. erityisesti 1:50-2:11)

Juliane Gabriel: Introduction to the Human Instrument
- Lue täältä mm. lantionpohjan lihasten (= lantiopallea, pelvic diaphragm) merkityksestä vahvaan ja energiseen äänenkäyttöön!

Alexander Technique for Musicians - Born to Sing (Ron Murdock)

Hyvän lauluasennon saavuttaminen (ks. kuvat s. 7-10)

Video äänihuulten toiminnasta (Theo Bleckmann)

Anne-Marie Speed - The Voice Explained

A Right to Sing (Joseph Shore)

Cornelius L. Reid

Gioacchino Li Vigni: Stop putting air where you think the voice should go  

Explaining Lamperti's "La lotta vocale" (Joseph Shore)

Jeannette LoVetri - The Voice Workshop

Seth Riggs FAQ (Speech Level Singing)

Seth Riggs -opetusvideo (Speech Level Singing)

Striving for balance in teaching singing (David L. Jones)

VoceVista - äänianalyysi

VoiceWell - Kirsi Vaalio (kokonaisvaltainen äänielimistön hoito: hengityslihakset, kurkunpää, leuat, purenta)

 

 

Aria-Database

Chordie.com - pop/jazzlaulujen sanat, soinnut + transponointi

Tabinetti - suomalaisten pop/rocklaulujen sanoja ja sointuja

Chordify - YouTube ym. videoiden soinnutus

Songstube.net - pop/jazz: sanat + audio

Ultimate-guitar.com - pop/jazzlaulujen sanat, soinnut + transponointi

Classical Archives - kuuntele/lataa koneelle klassisia lauluja

Fono.fi - äänitetietokanta

IMSLP.org - nuotteja (klass.)

Karaoke-taustoja  Impresario.ch (klass.)

Karaoke-taustoja  (Red Karaoke) (ooppera, musikaalit ym.)

Karaoke-taustoja  (Karaoke-versio.fi) (pop-jazz)

Laura - Laulujen suomennostietokanta (klass.)

MusicMe - Kuuntele musiikkia (myös suomalaisia)

Nuotteja  Free-scores.com

Nuotteja  Musicnotes.com - lataa koneelle pop/jazzlaulujen sanat, nuotit, soinnut + transponointi

Naxos Video Library  Ooppera- ym. videoita (kirjaudu kirjastokortin numerolla)

Opera libretti (Naxos)

Opera synopses (Naxos)

Recmusic.org - Laulutekstien käännöksiä eri kielille (klass.)

Slang City - Slangienglannin selityksiä

Virtuaalipiano  Virtuaalipiano 2  Virtuaalipiano 3 (myös sointuja)   Virtuaalikeyboard

Nuottipaperia eri versioina (biisien tekoa varten)

 

Keskustelupalstoja:

Muusikoiden.net

The Modern Vocalist