KOIRIEN RAVITSEMUSPALVELU

 

HUOM! KIIREESTÄ JOHTUEN RAVITSEMUSPALVELU EI TÄLLÄ HETKELLÄ OTA VASTAAN UUSIA TILAUKSIA!
 


RUOKITKO KOIRAASI OIKEIN?

Koiran ruokinta eri elämänvaiheissa aiheuttaa päänvaivaa useimmille koiranomistajille. Haluatko tietää, täyttääkö koirasi ravinto asettamasi ravitsemusvaatimukset? Sisältääkö antamasi ruoka todellisuudessa tavoittelemasi määrät energiaa, proteiinia, rasvaa, vitamiineja ja kivennäisaineita?

Haluaisitko siirtyä luonnonmukaisempaan ruokintaan, mutta et uskalla, koska et tiedä, saako koira siitä kaiken tarvitsemansa? Ihmetteletkö, miksei koirasi lihaksisto kehity tai miksei se laihdu? Onko koirallasi todettu allergia, ja nyt mietit, millä voisit jatkaa ruokintaa? (Huom! Allergiaa muistuttavien oireiden taustalla saattaa olla myös ravintoaineiden epätasapaino!)

Koirilla esiintyy nykyään paljon erilaisia autoimmuunisairauksia. Näiden puhkeamiseen tai oireiden pitämiseen mahdollisimman lievinä suositellaan yleensä luonnonmukaista ruokintaa
ja koiran immuunijärjestelmään vaikuttavien vitamiinitasojen pitämistä riittävinä. Toisaalta liika vitamiinien syöttäminen on epäterveellistä sekin. Mistä tiedän, tukeeko koirani ruokinta sen terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla?

Selvitä nämä asiat nyt helposti ja nopeasti.

Koirien ravitsemuspalvelu on suunnattu koiranomistajille, jotka haluavat käyttää koiransa ruokintaan osittain/pelkästään koti-/tuoreruokaa tai yhdistelevät useampia kuivamuonalaatuja.

Ruokinta on liikunnan ohella merkittävin koiran terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Luonnonvaraiset eläimet ja me ihmiset voimme "kuunnella kehoamme" ja sen antamia viestejä siitä, mitä milloinkin tarvitsemme ravinnoksemme. Koirilla ei ole tätä mahdollisuutta, vaan niiden ruokinta ja sitä kautta terveys on kokonaan meidän omistajien vastuulla. Siksi koiran ruokintaan kannattaa panostaa.

 

TIETOKONEAVUSTEINEN RUOKINNAN SUUNNITTELU

Omien koirieni ja kasvattieni ruokinnan perustana on jo vuosia ollut tietokoneohjelma, jonka avulla lasken koirieni ruoan energiamäärän ja ravintoainesuhteet. Koska lähipiirissäni olevat koiranomistajat ovat hyödyntäneet ohjelmaa mielellään, päätin antaa saman mahdollisuuden pientä korvausta vastaan myös muille. 

Ohjelma antaa helpon mahdollisuuden kokeilla, millä tavoin erilaisten ruoka-aineiden käyttäminen vaikuttaa ruoan ravintoainesuhteisiin. Tästä on hyötyä varsinkin tilanteissa, joissa koiran hyvinvointi vaatii muutosta vain tiettyyn osa-alueeseen ruokinnassa. Jos koira esim. voi muuten hyvin, mutta tarvitsisi lisää lihasmassaa, ruoan ravintoainesisältöä muutetaan vain proteiinimäärien osalta. Jos koira taas on lihaksistoltaan sopusuhtainen, mutta hiukan ylipainoinen, pienennetään vain rasvaprosenttia tai energiamäärää,  jne. Vanhenevan koiran ruoassa taas tulee olla paljon proteiinia, reilusti kalsiumia, mutta vähän fosforia. Miten rakentaa ruoka, jossa nämä asiat toteutuvat? Nyt se on mahdollista varsin helposti.

Sama tietokoneohjelma on ollut aktiiviurheilijoiden käytössä 90-luvun alusta lähtien, mutta sitä on myöhemmin laajennettu kattamaan myös koirien tarpeet. Muut eläimet eivät toistaiseksi kuulu palvelun piiriin.

Huom! Ravitsemuspalvelu ei anna ruokintaan liittyvää neuvontaa, vaan laskee vain omistajan/kasvattajan ilmoittamien raaka-aineiden ja tavoitearvojen perusteella niihin sopivan ruokintaehdotuksen. Ennenkuin otat yhteyttä, lue alla olevat ohjeet. Niistä löydät myös vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin, joihin etukäteen tutustumalla nopeutat palvelua.

 

KOIRANPENNUN RUOKINTA, KUIVAMUONAT JA REHULIHAT

Yksi tärkeimmistä asioista pyrittäessä kasvattamaan pennusta luustoltaan terve aikuinen on ruoan oikea kalsium-/fosforisuhde sekä koiran kasvuvauhti. Käytettäessä pennun ruokintaan pelkkää kuivamuonaa yksi perusongelma on se, että jos ruoka on kovin kalkki/fosforipitoista ja pentu hyvin energinen, liikkuu paljon ja siis myös syö paljon, se saa näitä kivennäisiä liikaa. Jos taas ruoka on kovin kivennäisköyhää ja pentu sattuu olemaan energiankulutukseltaan sieltä rauhallisemmasta päästä, kivennäisten määrä voi jäädä liian vähäiseksi. On siis melko lailla onnenkauppaa, onko valittu kuivamuona juuri omalle pennulle sopiva. Jos kuivamuonan ravintoainesisältö sattuu sopimaan juuri sen oman pennun energiankulutukseen, tuloksena on terve pentu, jos taas ei, lopputulos voi olla jotain ihan muuta.

Kun pentu ruokitaan edes osittain tuoreruoalla, vitamiini- ja kivennäistasot on helppo tasapainottaa juuri omalle koiralle sopiviksi riippumatta siitä, mikä kuivamuona on käytössä. 

Pennun sopiva kasvuvauhti arvioidaan odotettavissa olevan aikuispainon perusteella, ja sen avuksi löytyy seurantataulukoita esim. internetistä tai kirjallisuudesta. 

Eläinkauppojen rehulihoista sen verran, että itse suosittelen omille kasvateilleni varsinkin pennun ruokinnassa käytettäväksi ihmisille tarkoitettuja lihatuotteita, koska eläinkauppojen lihoihin on käytetty teuraseläimistä ne ruhon osat, joissa proteiini ei ole yhtä hyvälaatuista, vaan suurelta osin ns. sidekudosproteiinia. 

Usein lemmikeille tarkoitettuja tuotteita käytetään niiden halvemman hinnan takia, mutta koska em. huonomman proteiinin laadun lisäksi rehulihojen proteiinipitoisuus on yleensä pienempi kuin ihmisille tarkoitetussa lihassa, niitä on samojen ravintoarvojen saavuttamiseksi annettava määrällisesti enemmän, ja pennulle on niitä käytettäessä joka tapauksessa annettava lihasten rakennusaineeksi ja rasvaprosentin pitämiseksi oikealla tasolla jotain "ihmispuolen" rasvatonta proteiinia. 

Pennun ruokinnan suunnitteluun sisältyy 3 ja 4 kk iässä tehtävät päivitykset vitamiinien ja kivennäisten osalta. Huom! Nämä päivitykset eivät tarkoita uuden ruoan suunnittelua (omistaja on esim. päättänyt muuttaa ruokinnassa käyttämiään raaka-aineita), vaan vain vitamiini- ja kivennäistasojen tarkistusta. Mahdolliset 5 ja 7 kk iässä tehtävät päivitykset maksavat yhteensä 10 e.

 

PALVELUMUODOT
 

A) Ruoan ravintoainesisällön tarkistaminen (hinta 20 e)

Tämä palvelumuoto on tarkoitettu niille, jotka haluavat tarkistaa, kuinka paljon heidän antamansa ruoka sisältää esim. energiaa, proteiinia, rasvaa, vitamiineja tai kivennäisaineita.

Tällöin tulee ilmoittaa koiralle annettavien ruoka-aineiden tarkat grammamäärät. Varsinkin mahdollisesti lisättävien rasvojen määrä tulee tietää erittäin tarkasti, koska rasvat ja öljyt sisältävät paljon energiaa, ja vaikuttavat siten merkittävästi sekä ruoan energiapitoisuuteen että ravintoainesuhteisiin. Kuivamuonasta on ilmoitettava nimi ja ravintoaineanalyysi. Ruokapussien kyljessä on useimmiten ilmoitettu vain muutaman ainesosan määrät. Jos tarvitset tiedon myös muista ruokinnan sisältämistä vitamiineista-/kivennäis- ja hivenaineista, pyydä ensin tarkempi ravintoaineanalyysi ruoan valmistajalta (tai katso, löytyisikö sellainen valmistajan nettisivuilta). Jos ruokinnassa käytetään jauhelihaa, on tiedettävä, mikä on käytetyn jauhelihan rasvaprosentti. Se nimittäin vaihtelee huomattavasti jauhelihan laadusta riippuen. Jos käytät eläinkauppojen jauhelihoja, tarkista, ettei jauhelihaan ole jauhettu mukaan luita/rustoja. Niiden määrää ei nimittäin yleensä tiedetä, joten tietokoneohjelma ei myöskään voi laskea niihin pohjautuvan ruoan ravintoarvoja.

Jos koira syö useamman kerran päivässä, lasketaan kaikki aineet yhteen ja ilmoitetaan vuorokausiannoksen ruoka-ainemäärät. Jos jotain ruoka-ainetta annetaan harvemmin, ilmoitetaan kuinka usein, ja tarkka määrä/kerta.

Kysyjälle lähetetään hänen ilmoittamiensa ruoka-ainemäärien perusteella tehty taulukko koiran ruoan ravintoainesisällöstä (ks. esimerkkitaulukot jäljempänä).

 

B) Ruoan koostumuksen suunnittelu (Hinta 40 e)

Tämä palvelumuoto on tarkoitettu niille, jotka suunnittelevat koiransa ruokintaa ja tietävät, millaisia ravintoainesuhteita hakevat ruokinnalla, mutta eivät tiedä, millä ruoka-aineilla pääsisivät tavoiteltuun lopputulokseen. Tällöin kysyjä ilmoittaa yhden tai useamman seuraavista asioista:  

1) Tavoiteltu päivittäinen energiamäärä kilojouleina (kJ) on ILMOITETTAVA AINA!

(Ellet tiedä energiamäärää, punnitse koirasi nykyiset ruoka-aineet ja ilmoita niiden tarkat grammamäärät/vrk)

2) Tavoiteltu rasva- ja/tai proteiiniprosentti

3) Tavoitellut vitamiini- ja/tai kivennäisainemäärät, (jos toiveita)
(kalsium/fosfori -suhteena käytetään oletusarvoisesti suhdetta 1.2-1.4, ellei muuta toivota)

4) Jos käytät kuivamuonaa, ilmoita toivomasi kuivamuonan osuus suhteessa ”kotiruokaan” (oletusarvo, ellei omistajalla toiveita on 1/3 kuivamuonaa, 2/3 muita raaka-aineita)

5) Halutun kuivamuonan nimi JA sen tarkka ravintoaineanalyysi (ruoan valmistajalta/maahantuojalta).
- Huom! Nykyään kuivamuonavalmistajat ilmoittavat huonosti ruokien tarkkoja ravintoainesisältöjä.  Useimmilta valmistajilta saa vain pussin kyljessä olevat pakolliset minimitiedot muutamien vitamiinien pitoisuuksista, eivätkä ne riitä ruokinnan suunnitteluun sekaruokinnassa! Ruokintaa suunniteltaessa tulee Ravitsemuspalvelulle ilmoittaa kuivamuonan ravintoainesisältö mahdollismman kattavasti. Vähintään seuraavien
aineiden pitoisuudet tulee mainita: Proteiini, rasva, A-, D- ja E-vtamiini, tiamiini, riboflaviini, niasiini, pyridoksiini, B12-vitamiini, foolihappo, biotiini, C-vitamiini, natrium, kalium, kalsium, magnesium, fosfori ja sinkki.

(Huom! Ravitsemuspalvelulla on jo valmiiksi useiden kuivamuonien analyysit, joten kannattaa ensin varmistaa, sisältyykö niihin myös sinun käyttämäsi.)

6) Ruokintaan sisällytettäväksi halutut ruoka-aineet (valitse esim. allaolevasta listasta)

7) Haluttu lihojen osuus
(oletusarvo suunnittelussa on yleensä n. 40% lihaa "kotiruoan" osuudesta)

8) Tiedot ruoka-aineista, joita ET halua ruokintaan sisällyttää (esim. koiraa allergisoivat ruoka-aineet, kroonisen sairauden aiheuttamat erityisvaatimukset tms.).

9) Koiran ikä, rotu ja paino on aina ilmoitettava.

10) Kerro palvelua tilatessasi, haluatko käyttää ruokinnassa myös rustoja ja luita/kananmunankuoria, vai haluatko kalsiumin ja fosforin koiralle kokonaan lisäravinteiden muodossa (esim. Multidog-jauhe tms.).

Jos toivomuksia kaikkiin em. osa-alueisiin liittyen ei esitetä, käytetään suunnittelun pohjana yleisesti suositeltuja ravintoainepitoisuuksia (esim. AAFCO).


Huom! Mikäli tarkoitus on käyttää ruokinnassa eläinkaupan lihatuotteita, sinun tulisi ensin selvittää valmistajalta käyttämiesi tuotteiden proteiini- ja rasvapitoisuudet. Sellaiset eläinkaupan lihatuotteet, joiden proteiini-/rasvapitoisuus ei ole tiedossa, tai joihin on jauhettu sekaan rustoja/luita tietämättä niiden tarkkaa määrää eivät sovellu tietokoneohjelmalla laadittavaan ruokintaan, koska vajavaisin tiedoin ei voida laskea ruoan lopullista energiapitoisuutta, proteiini- ja rasvaprosenttia eikä kalsium/fosforipitoisuutta. Samasta syystä palvelua käytettäessä ei voida hyödyntää eläinkauppojen valmiita liha- tai ruokasekoituksia, joissa on useamman eläimen lihaa ja muita raaka-aineita tuntematon määrä, eikä yleensä myöskään BARF-ruokinnassa käytettäviä ns. "lihaisia luita".
 
Yleisimpiä omistajien toivomia raaka-aineita, joita Ravitsemuspalvelun puitteissa on käytetty ruokia koostettaessa:
(- Nopeutat palvelua, jos valitset tästä luettelosta aineksia, joita koirasi ruokinnassa on mahdollista käyttää.)

Vihannessekoitus (itsevalmistettava, raaka-aineiden oikeat suhteet saat Ravitsemuspalvelusta):
        -
Porkkana, kesäkurpitsa, jäävuorisalaatti, banaani, mustaherukka
Sekavihannekset (Herne-porkkana-kukkakaali-papu)
Parsakaali
Herne
Porkkana
Maissi
Peruna
Riisi
Banaani
Pinaatti
Mustaherukka
Näkkileipä

Naudan jauheliha
Naudan paistijauheliha
Broilerin jauheliha
Kalkkunan jauheliha
Tonnikala
Kirjolohi
Sei

Kananmuna
Naudan maha
Maksa
Sydän

AB-piimä
Raejuusto

Rustoluut
Broilerinkaulat
Broilerinsiivet
Kalkkunankaulat


Lohiöljy(kapselit)
Pellavaöljy


Frolic
Nakit
Juusto


Tuoreruokaa käytettäessä myös muutamat lisäravinteet ovat yleensä tarpeen. Esitä mahdolliset toiveesi myös niiden osalta (esim. lohiöljy/pellavaöljy yms.).

Jos em. listasta siis löytyy tarkoituksiisi sopivia raaka-aineita, tai toisaalta sellaisia, joita ehdottomasti et halua käyttää, mainitse siitä! Muitakin raaka-aineita voidaan käyttää, ja se on mahdollista, kunhan niiden ravintoainesisällöstä on tieto (esim. täällä: http://www.fineli.fi/).

Jos koiraa koulutetaan makupaloilla, myös ne sisällytetään ruokintaehdotukseen. Arvioi siis mahdollisimman tarkasti ja ilmoita, paljonko ja mitä käytät makupaloina (grammaa/päivä). Tämä on erityisen tärkeää kasvavan pennun ollessa kyseessä.

On myös mahdollista, että omistajan antamin edellytyksin ei ole mahdollista suunnitella ruokintaa (karrikoiva esimerkki: proteiinipitoisuudeksi halutaan 30%, mutta kuivamuonana halutaan käyttää pelkkää ylläpitoruokaa, eikä lisänä haluta käyttää lainkaan lihaa). Tällöin jotain lähtötiedoiksi asetetuista toiveista on muutettava.


MITEN PALVELU TOIMII?  

Lähetä haluamasi lähtötiedot mahdollisimman täydellisinä (lue ylläolevat ohjeet!) sähköpostilla osoitteeseen (sähköpostiosoite kuvana roskapostin välttämiseksi). Selvitä ennen lähtötietojen toimittamista toivomiesi raaka-aineiden saatavuus, jotta voit sitten käytännössä valmistaa ohjeen mukaista ruokaa. Jos käytät eläinten rehulihoja, selvitä niiden proteiini- ja rasvaprosentti! 

Saat paluupostissa mahdollisesti tarkentavia kysymyksiä, ja kun olemme päässeet yhteisymmärrykseen siitä, millaisista raaka-aineista koirasi ruoka koostetaan, saat tilinumeron maksun suorittamista varten. Kun maksu on saapunut perille, saat koirasi ruokintaehdotuksen joko sähköpostiisi tai antamaasi postiosoitteeseen.  
 

Jos koiralla on vikoja tai sairauksia, joihin ruokinnalla on merkittävä vaikutus, ruokintaehdotuksesta tulee aina ensin neuvotella eläinlääkärin kanssa.

Kennel Sonorian kasvattien omistajille palvelu on ilmainen.  

 

ESIMERKKIKYSYMYS:

Hei!

Olen ruokkinut koiraani alla olevilla ruoka-aineilla. Aktiivinen kisakausi on alkamassa, ja olen yrittänyt nostaa ruoan energiapitoisuutta lisäämällä kuivamuonan joukkoon hieman lihaa ja rasvaa. Nyt mietityttää, olenkohan onnistunut siinä riittävästi?

Aiemmin olen käyttänyt pelkkää kuivamuonaa x, jossa on:

proteiinia           24%
rasvaa           15%
kalsiumia        1,5%
fosforia           1,1%
kosteutta 10%

Antamani päiväannos on ollut 254 g.


Nyt olen siirtynyt antamaan ruokaa seuraavalla tavalla:

Kuivamuona x 200 g
Naudan jauheliha (rasvaa alle 10%) 100 g
Rypsiöljy       10 g

 

VASTAUS:

Hei!

Tässä ensin käyttämäsi ruoan ravintoainesisältö.  

 Määrä (g)

 

254

254

 

 

 

 

 

100 g:ssa kuiva-ainetta

Summa (g)

Kuivamuona

 Vesi

 

25.4

10

 Energia (kJ)

0.0

0.0

 

 Proteiini %

26.7

61.0

24

 Rasva %

16.7

38.1

15

 Hiilihydraatti %

47.8

109.2

43

 

 

 

 

 A-vitamiini (ug)

61.1

139.7

55

 D-vitamiini (ug)

73.3

167.6

66

 E-vitamiini (mg)

15.6

35.6

14

 Tiamiini B1(mg)

1.0

2.4

0.94

 Riboflaviini B2(mg)

0.9

2.1

0.83

 Niasiini(mg)

7.3

16.8

6.6

 Pyridoksiini B6(mg)

1.2

2.8

1.1

 B12(ug)

26.7

61.0

24

 Foolihappo(ug)

288.9

660.4

260

 Biotiini(ug)

26.7

61.0

24

 C-vitamiini(mg)

6.1

14.0

5.5

 Natrium(mg)

444.4

1016.0

400

 Kalium(mg)

0.0

0.0

 

 Kalsium(mg)

1666.7

3810.0

1500

Magnesium(mg)

122.2

279.4

110

 Fosfori(mg)

1222.2

2794.0

1100

 Sinkki(mg)

16.7

38.1

15

 

 

 

 

 Kalsium/Fosforisuhde

1.36

 

 

 

 

 

 Sulava energia

kJ

 

 

 Proteiini

894.0

 

 

 Rasva

1356.9

 

 

 Hiilihydraatti

1601.7

 

 

 Summa

3852.6

 

 

 

Uuden ruuan koostumus on tällainen:

 Määrä (g)

 

310

200

10

100

 

 

 

 

 

 

 

100 g:ssa kuiva-ainetta

Summa (g)

Kuivamuona

rypsiöljy

naudan jauheliha

 Vesi

 

89.0

10

0

69

 Energia (kJ)

446.0

985.6

 

3796

606

 Proteiini %

30.8

68.0

24

 

20

 Rasva %

21.3

47.0

15

99.9

7

 Hiilihydraatti %

38.9

86.0

43

 

0

 

 

 

 

 

 

 A-vitamiini (ug)

52.9

117.0

55

 

7

 D-vitamiini (ug)

59.9

132.4

66

 

0.4

 E-vitamiini (mg)

13.9

30.7

14

23.75

0.34

 Tiamiini B1(mg)

0.9

2.0

0.94

 

0.09

 Riboflaviini B2(mg)

0.8

1.8

0.83

 

0.16

 Niasiini(mg)

10.0

22.0

6.6

 

8.8

 Pyridoksiini B6(mg)

1.1

2.5

1.1

 

0.32

 B12(ug)

22.6

50.0

24

 

2

 Foolihappo(ug)

239.8

530.0

260

 

10

 Biotiini(ug)

21.7

48.0

24

 

0

 C-vitamiini(mg)

5.0

11.0

5.5

 

0

 Natrium(mg)

395.9

875.0

400

 

75

 Kalium(mg)

0.0

0.0

 

 

 

 Kalsium(mg)

1361.1

3008.0

1500

 

8

 Magnesium(mg)

105.9

234.0

110

 

14

 Fosfori(mg)

1049.8

2320.0

1100

 

120

 Sinkki(mg)

15.3

33.9

15

 

3.9

 

 

 

 

 

 

 Kalsium/Fosforisuhde

1.30

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sulava energia

kJ

 

 

 

 

 Proteiini

997.2

 

 

 

 

 Rasva

1673.5

 

 

 

 

 Hiilihydraatti

1261.2

 

 

 

 

 Summa

3932.0

 

 

 

 

Energiapitoisuus ei siis ole kasvanut merkittävästi. Proteiinin ja rasvan suhteelliset osuudet ovat kyllä nousseet ja hiilihydraattien osuus on laskenut.

  

Koirien ravitsemuspalvelu

Birgitta Johansson/Kennel Sonorian


(sähköpostiosoite kuvana roskapostin välttämiseksi)

www.sonorian.fi/ravitsemuspalvelu.htm